“Viatjarem al passat amb una màquina del temps?”, pregunta en Roc quan li expliquem que aquest cap de setmana visitarem la muntanya de sal i el castell de Cardona. Li hem dit que uns personatges molt especials ens explicaran la història d’aquests indrets a través de visites teatralitzades, i ell ja es veu vestit de cavaller. De moment, ens instal·lem a un àtic senyorial que l’Hotel Bremon ofereix a les famílies al nucli històric. “Quina xulada”, diu la Tanit quan hi entrem. No li falta raó, el lloc és una passada: el pis és tan gran que podríem fer-hi un ball de cort. Amb vistes al castell, passem el vespre gaudint de l’espai i pensant en les aventures que viurem.

La vuitena meravella del món
La primera parada del cap de setmana és la famosa muntanya de sal, un fenomen natural únic al món. “Jo m’imaginava una muntanya feta granet a granet, com de sorra”, diu en Roc una mica desconcertat. Però canvia de seguida amb l’arribada de l’Àgata, una geòloga tiktoker que participa a un repte per convertir la muntanya en la vuitena meravella del món. Porta enganxat al canell en 1000iu, un assistent virtual amb veu de robot i ànima de DJ. Junts, ens explicaran la formació de la muntanya i els seus secrets. Entre les ulleres psicodèliques de l’Àgata i la veu d’en 1000iu, sembla més que hàgim viatjat al futur i no al passat, com volia en Roc!
Només entrar a la muntanya: “Houston! Tenim un problema!”. El pobre 1000iu s’ha quedat sense cobertura i haurà de recórrer a la memòria interna. Amb un toc divertit i entranyable, en Roc s’enganxa a la història amb les curiositats de la muntanya i la Tanit, amb la música que va posant l’assistent virtual, que la fa ballar cada vegada que sona. També es fa un fart de riure cada vegada que en 1000iu fa enfadar l’Àgata: “diu tonteries”, s’enriola la Tanit. Entre acudits, dades i anècdotes, descobrim (i tastem) els tres tipus de sal que hi ha a la mina, l’origen submarí de la muntanya i la importància de la sal al llarg de la història.
L'anècdota
La veritable història de la torre de la Minyona
A la tarda, pugem al castell i aquí la cosa es posa èpica. Ens rep la Sança, la minyona de l’Adalès, la filla del vescomte de Cardona Ramon Folch, que ha vingut del passat per explicar-nos la veritable història de la torre de la Minyona. Segons la llegenda, l’Adalès va morir de pena, tancada per sempre a la torre de l’homenatge del castell per haver-se enamorat d’Abdalà, príncep sarraí que vivia a l’altra banda del riu. La Sança està convençuda que no va morir i li falta una última pista per descobrir-ho.
“Mama, ella sí que ha viatjat en el temps! Potser ens pot portar a l’edat mitjana”, diu en Roc emocionat. L’acompanya l’Arnau, un joglar una mica sapastre que van fer fora del castell per fer burla del fill del vescomte el dia del seu aniversari. La Tanit torna a fer-se un fart de ballar amb les cançons que acompanyen la visita, que ens porta a descobrir per què es coneix com la fortalesa inexpugnable, a més de diferents espais, com la col·legiata de Sant Vicenç, obra del romànic llombard català. Però si voleu saber si l’Adalès va sortir viva de la torre... us recomanem que feu la visita.

El bandoler Llampdesal
Després d’endinsar-nos a la muntanya de sal i de pujar al castell de Cardona, només ens queda descobrir-ne a fons el nucli antic. Diumenge, el dediquem a fer un joc de pistes per salvar en Pere Llampdesal, una mena de bandoler, que recuperava la sal que els esbirros del comte de Cardona requisaven als cardonins, tot i que tenien el privilegi de poder-ne agafar un cop a la setmana. Un joc de pistes que ens porta per tot el nucli antic de Cardona a la recerca de la paraula que ens permetrà obrir el cadenat de la masmorra del castell on el comte de Cardona ha fet tancar Llampdesal. Una forma entretinguda de descobrir el poble amb nens que ens porta des de la plaça de la Fira fins a l’església gòtica de Sant Miquel, passant pel portal de Graells, l’únic que encara es manté.
Al final, després de molta sal, llegendes i paraules secretes, tornem a casa amb la sensació que sí, que potser no hem viatjat al passat amb una màquina del temps, però que hem fet un viatge a una vila de llegenda.
Guia pràctica
Aquest article es va publicar en el número 317 del Descobrir (Maig 2025)