Les arrels de la vinya del Bages

A l'edat mitjana, el pla de Bages ja era un gran productor de vi

Text:
Pepa Mañé Vall de Vilaramó
El conjunt de les tines del Tosques, al terme del Pont de Vilomara i Rocafort, es troba en molt bon estat de conservació
El conjunt de les tines del Tosques, al terme del Pont de Vilomara i Rocafort, es troba en molt bon estat de conservació FOTO: David Datzira
25 d'agost de 2016
Guardar a favorits
El Bages va gaudir de la seva febre d’or, i la protagonista va ser la vinya. Quan a Europa la fil·loxera feia estralls i a Catalunya encara no havia arribat, el Bages era la comarca que més vi produïa del país: el 1860 els ceps ocupaven més del 63% de la terra conreada. Les vinyes dominaven el paisatge de les planes i, malgrat la llunyania de les zones habitades, també s’enfilaven cap a Montserrat, Castelltallat i Sant Llorenç del Munt, les serralades que envolten la comarca.