Les muntanyes de Prades, una zona del nostre país que comparteixen les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i la Conca de Barberà, són un autèntic tresor natural que cal preservar i que val la pena recórrer. Us esperen ermites excavades a la roca, avencs, un poble abandonat, miradors, boscos, rius, tolls o roques foradades. Diferents racons que de ben segur que us atraparan!
En aquest article trobareu set llocs imprescindibles que heu de visitar a les muntanyes de Prades. Però, si no us semblen suficients, us recomanem participar en alguna de les activitats que proposa el Festival Senderista en aquest territori de la Costa Daurada. Propostes que van des de passejades per senders locals fins a sortides d’observació astronòmica o una jornada fent de pastor. Us animeu?
7 llocs imprescindibles a les muntanyes de Prades
Un paradís natural ple de racons màgics que no us podeu perdre
Ermita de l'Abellera de Prades, un edifici del 1570.
1
L’ermita de l’Abellera
Sabíeu que les muntanyes de Prades tenen la seva pròpia roca foradada? Es tracta d’una gran roca amb un forat que es va formar fa 350 milions d’anys per l’erosió de l’aigua sobre el conglomerat vermell. Podeu arribar-hi a través d’una bonica passejada de poc més de dos quilòmetres pel mig del bosc. Quan sigueu allà, és imprescindible fer-se la fotografia de rigor amb tota la família!
La pedra sorrenca de color vermell que es pot veure a la Roca Foradada caracteritza la geologia de les muntanyes de Prades
2
La Roca Foradada
Sabíeu que les Muntanyes de Prades tenen la seva pròpia roca foradada? Es tracta d'una gran roca amb un forat que es va formar fa 350 milions d'anys per l'erosió de l'aigua sobre el conglomerat vermell. Podeu arribar-hi a través d'una bonica passejada de poc més de dos quilòmetres pel mig del bosc. Quan estigueu allà, és imprescindible fer-se la fotografia de rigor amb tota la família!
Xalet-Refugi de Les Airasses, obra de l'arquitecte Doménech Sugrañe
3
La Mussara
Aquest poble misteriós es troba enmig de les muntanyes de Prades, a 990 metres d’altitud. Va quedar totalment abandonat als anys seixanta, però el despoblament va començar molt abans, durant les guerres carlines. Encara avui podeu passejar entre les runes de vuit cases, senyalitzades amb els noms dels antics masos, entrar a l’antic cementiri i veure el que queda de l’església de Sant Miquel.
Si pugeu fins al mirador de les Airasses gaudireu d’una de les millors vistes de tota la Costa Daurada, des de la qual es pot arribar a veure l’illa de Mallorca en dies molt clars. Molt a prop hi ha el refugi que porta el seu nom, on es pot dormir o fer un àpat. S’expliquen tota mena de llegendes sobre aquest indret. La més popular presenta el poble com una porta dimensional al més enllà i en què la boira actua com a frontissa a una altra realitat.
Interior de l'Avenc de la Febró
4
Els avencs de la Febró
A pocs metres de la Mussara trobareu una esquerda de roca de 250 metres de llargària i 30 metres de fondària on, segons la llegenda, s’amagaven contrabandistes. Hi podeu arribar des del refugi de la Mussara, seguint el recorregut marcat, o bé des del camí que surt des del quilòmetre 22 de la carretera entre Vilaplana i la Mussara. Heu d’anar amb compte, perquè l’entrada a l’avenc és difícil de trobar. Haureu d’estar atents al punt on hi ha diferents instal·lacions d’acer, com grapes i cables, que permeten baixar a l’avenc. No és perillós, però cal baixar-hi a poc a poc i amb precaució, sobretot amb els infants. Us recomanem també anar ben abrigats i portar algun frontal o lot.
El riu Brugent és un afluent que neix a les Muntanyes de Prades
5
El toll de l’Olla
És un dels tresors amagats del riu Brugent. S’hi pot arribar des de Farena, un petit poble de carrers empedrats. Us espera una bonica excursió que acaba travessant el riu, grimpant de forma entretinguda entre les roques fins a arribar a una destinació que farà feliços els més petits: diferents gorgues que s’obren pas entre roques. Una de les més impressionants és el toll de l’Olla.
El riu Glorieta i el seu famós salt d’aigua
6
El Niu de l’Àliga
Aquest indret és un dels més populars de les muntanyes de Prades. Una ruta ben senzilla i agradable que us portarà fins al riu Glorieta i el seu famós salt d’aigua. La ruta recupera un antic camí i transcorre majoritàriament per pista forestal.
La cova de les Gralles, una impressionant cavitat a la roca
7
La cova de les Gralles
Aquesta balma és la més singular de totes les que hi ha a les muntanyes de Prades, amb un absis romànic. Si ha plogut, podreu veure un salt d’aigua de 50 metres que us deixarà bocabadats. S’hi pot arribar des de Capafonts, després de passar per la font de la Llúdriga a través d’una bonica caminada per senders de petit recorregut.