Castells, ermites, cales, aiguamolls, pobles o fars. Aquesta comarca té tots els ingredients per cuinar les millors vacances o escapades de cap de setmana. Hem fet una tria d’una quinzena d’indrets extraordinaris. Però n’hi ha molts més!
Les 15 meravelles del Baix Empordà
De castells a cales: els millors racons d’aquesta comarca gironina
Vistes des del Castell de Montgrí
1
El castell de Montgrí
El perfil inconfusible de les torres i els carreus del castell de Montgrí és visible des de tota la comarca. Està situat a tocar del poble de Torroella de Montgrí, a la part més alta del massís del mateix nom. Pujar-hi ha esdevingut una de les excursions més populars. Ha corregut la veu: des de dalt es té una vista espectacular de l’Empordà, amb les Medes al davant, la platja de Pals a un costat i la badia de Roses a l’altra.
Sant Feliu de Boada des de la distància
2
Sant Feliu de Boada
Un llogaret on podreu passejar sense presses pel nucli antic, que abraça gairebé tot el poble, esquitxat de cases de pedra, amb una església d’estil gòtic tardà. Davant el temple, en una placeta, hi ha l’agradable terrassa d’un restaurant. Rondant pels carrers, trobareu un parell de brocanters, un original espai d’art i una casa rural.
Barri del Pedró, a Pals
3
Platja i poble de Pals
Sovint, la millor opció per passar un dia de platja sense haver de compartir l’espai amb gaires tovalloles, és buscar-ne una de ben llarga i ampla. És el cas d’aquesta platja, verge amb matolls i zones de dunes. S’estén en un espai de més de tres quilòmetres, en els quals la intimitat i el silenci estan assegurats. Aprofiteu per visitar el poble de Pals, una de les joies medievals de la comarca.
Carrer de Monells
4
Monells
Forma part del mateix terme municipal que Cruïlles o Sant Sadurní de l’Heura. Cal destacar-ne —a banda de les cases— la plaça porxada, que fou l’escenari de l’antic mercat que se celebrava durant l’època medieval i que va durar fins al segle XVII. Al poble hi ha alguns establiments selectes on el visitant pot quedar-se a fer un àpat o a dormir.
El far de Sant Sebastià, a Palafrugell
5
Far de Sant Sebastià
Un lloc estratègic de la costa catalana on s’aixeca un dels fars més importants i amb la llum més potent de Catalunya. Va edificar-se l’any 1857 i era referent en la ruta comercial que unia Barcelona amb Gènova i Marsella. Des del mirador que hi ha al davant es pot veure amb claredat una part de la costa. Al costat hi ha un hotel i el conjunt monumental de Sant Esteve de la Guarda, amb un poblat iber i una torre de defensa.
Imatge aèria de la platja de l’Illa Roja
6
Platja de l’Illa Roja
Molt popular entre els naturistes, la platja de l’Illa Roja és una de les moltes cales de Begur conegudes per la seva bellesa. Les roques i els penya-segats són els elements més notables, sobretot l’illot de color vermellós que li dona nom. Per accedir-hi haureu de caminar uns deu minuts seguint un camí de ronda des de cala Sa Riera o des de la platja de Pals.
La petita cala d'Aigua Xelida, a Tamariu
7
Platja d’Aigua Xelida
Un racó salvatge i capritxós amb forma de petita cala de sorra, còdols, protegida per penya-segats i roques. L’aigua oscil·la entre el blau i el turquesa, depenent de la llum del dia. Per arribar a la cala, cal deixar el cotxe i baixar per un sender entre pins i una escala de pedra. A tocar d’aquesta platja hi ha altres cales, coves i illetes de gran bellesa com cala Llarga, cala Ventosa o cala Marquesa.
Cases a la platja de sa Tuna, a Begur
8
Camí de ronda d’Aiguablava a Aiguafreda
Pocs trams del litoral amaguen tantes sorpreses com el de Begur, sobretot si es tracta de gaudir de cales i platges úniques. Des d’Aiguablava a Aiguafreda passareu per les platges de Fornells, Fonda i sa Tuna. Necessiteu dues hores per fer-lo i ganes de superar trams rocosos i amb força pendent.
Les casetes de colors de s’Alguer
9
Cala s’Alguer
Format per tres caletes situades a prop d’unes casetes de colors arran de platja, cala s’Alguer és un paratge idíl·lic, dels més ben conservats de la Costa Brava, amb pins arran de mar i roques desafiant les onades a la vorera. Per arribar-hi cal caminar pel camí de ronda uns deu minuts des de la platja Fosca, al terme de Palamós.
La platja de Castell a l’estiu
10
Platja de Castell
Un referèndum popular celebrat el 1994 va salvar de l’especulació urbanística una de les poques platges verges de la Costa Brava. Després, amb la declaració d’àrea d’interès natural, es van recuperar els valors botànics i ornitològics d’aquest indret. Està protegida al nord per la punta del Castell, amb un antic poblat ibèric. A prop hi ha la Foradada del Castell, una roca foradada que permet el pas d’embarcacions. S’hi arriba a peu des de la platja de la Fosca, a Palamós.
Arbres emmirallats a les llacunes de les basses d’en Coll
11
Les basses d’en Coll
Un dels espais naturals més interessants de la comarca amb llacunes, dunes i arrossars, a tocar de Pals. Ocupen un terreny protegit en el qual no es permet l’entrada de cotxes, però sí que podreu fer una passejada pels itineraris senyalitzats i gaudir d’aquest singular ecosistema on viuen peixos, amfibis i aus.
L'església de Castell d'Aro
12
Vall d’Aro
Tot i ser a prop del brogit turístic de la Costa Brava, els pobles i paisatges de la vall d’Aro mantenen intacte el seu original ambient rural i calmat. Gaudiu de l’encant medieval del nucli antic de Castell d’Aro, declarat monument històric i artístic, o arribeu-vos a Pedralta, un paratge singular, on hi ha una gran pedra basculant i una petita ermita.
Les famoses voltes de Port Bo, a Calella de Palafrugell
13
Calella de Palafrugell
Passegeu pel racó de Port Bo, un dels punts més emblemàtics del litoral, amb les típiques voltes amb vistes a la platja i la badia, amb algunes barquetes fondejades i altres de varades a la sorra. A Calella també podeu visitar els frondosos jardins de Cap Roig, al sud del nucli.
Una part de les ruïnes arqueològiques d’Ullastret
14
Ciutat ibèrica d’Ullastret
Ullastret va ser el nucli urbà més gran de la cultura ibèrica descobert a Catalunya. Situat en un petit turó, domina el paisatge suau i tranquil de l’Empordà. Podeu visitar les ruïnes de la muralla, els habitatges, les cisternes, les sitges o els temples. És a més un museu amb una curiosa sala immersiva per viatjar al passat a través d’imatges, olors i sons.
La cala de Vallpresona, a Santa Cristina d’Aro
15
Cala de Vallpresona
Al terme de Sant Feliu de Guíxols, trobareu un dels indrets més verges de la costa, on s’arriba caminant durant quinze minuts des de la carretera, a través d’un sender que travessa una part d’un espai natural d’interès. És una platja verge, de còdols amb algun raconet de sorra, amb una gran roca al mig, amb pins i canyissars a tocar. Porteu les xancletes per banyar-vos sense problemes!