7 rutes per l’interior de la Costa Brava

Excursions i caminades per descobrir l’Empordà més enllà del litoral

Autor:
Redacció Descobrir
2 d'agost de 2023

Estem d’acord: no és estiu sense una bona capbussada al mar. Però sabeu que hi ha vida més enllà de la platja? I més a l’Empordà, terra fèrtil amb història. Si voleu fugir del bullici de la costa, us proposem set rutes que us portaran a descobrir castells, espais naturals únics i pobles que enamoren. Per quina comenceu?

El castell de Montgrí es troba al capdament de la muntanya que porta el mateix nom

El castell de Montgrí es troba al capdament de la muntanya que porta el mateix nom FOTO: Getty Images

1

Pujada al castell de Montgrí

Diuen que el massís del Montgrí té la forma d’un bisbe estirat amb un anell al dit. El bisbe és la muntanya i l’anell és el castell que porta el mateix nom i que s’hi aixeca, imponent, al capdamunt. Una ruta hi puja des de Torroella de Montgrí. Un cop a dalt, es pot accedir mitjançant una escala de cargol a les torres del castell. Des d’allà, la vista sobre l’Empordà i les illes Medes és impressionant.

Punt de sortida: carrer del camí de les Dunes. Torroella de Montgrí | Distància: 4 km (anada i tornada) | Durada: 2 h.

Penya-segat amb vistes a la mar Mediterrània al Cap de Creus

Penya-segat amb vistes a la mar Mediterrània al Cap de Creus FOTO: Getty Images

2

Del Port de la Selva a Cadaqués travessant el cap de Creus

Si bé és cert que aquesta ruta surt i acaba al mar, travessa un espai natural increïble. Per a persones en bona forma, avesades a caminar per la muntanya, aquesta excursió travessa el Parc Natural del Cap de Creus i enllaça les poblacions del Port de la Selva i Cadaqués a través del GR 92. Si hi aneu en família, el tram més complicat per a la canalla és la pujada al Puig de l’Oratori, que és força llarga o costeruda. Un cop fet aquest tram, la ruta és més tranquil·la, travessa altiplans, boscos i carenes amb unes vistes espectaculars de mar i muntanya, fins a arribar a Cadaqués.

Punt de sortida: passeig del Port de la Selva | Distància: 12 km (anada) | Durada: 4 h.

Flamencs i altres aus als estanys del Matà

Flamencs i altres aus als estanys del Matà FOTO: Álvaro Sanz

3

Del Cortalet al Mas del Matà, als Aiguamolls de l’Empordà

Un itinerari curt, però intens, pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà que us permetrà descobrir bona part dels hàbitats i de les espècies més emblemàtiques del parc, com el corb marí, el bernat pescaire, el cabusset, el martinet blanc, l’ànec collverd, la polla blava o el cames llargues. No us oblideu els binocles!

Punt de sortida: punt d’informació del Cortalet a l’entrada del parc | Distància: 5 km (anada i tornada) | Durada: 1 h 20 min.

El monestir de Sant Pere de Rodes

El monestir de Sant Pere de Rodes FOTO: Getty Images

4

Excursió al monestir de Sant Pere de Rodes

També som a tocar de mar, però aquesta ruta no té res a veure amb la platja. Us proposem descobrir un dels edificis religiosos més bonics de l’Empordà, que bé mereix una excursió de 7 km. El punt de partida serà el nucli de la Vall de Santa Creu (el Port de la Selva). Un cop a dalt del monestir, qui s’animi pot pujar 25 minuts més fins a les ruïnes del castell de Sant Salvador. Premi: una vista incomparable —ep, aquí això no és cap clixé— de l’Alt Empordà i del cap de Creus en particular.

Punt de sortida: nucli de la Vall de Sant Creu  | Distància: 7 km  | Durada: 2 h. Sant Pere de Rodes. Camí del Monestir, s/n. El Port de la Selva | 972 194 004 | www.mhcat.net | La visita al monestir val 4,5 €.

Claustre romànic del Monestir de Santa María de Vilabertran

Claustre romànic del Monestir de Santa María de Vilabertran FOTO: Getty Images

5

Vilabertran i la seva abadia

Una bona opció tranquil·la és una passejada pel poble de Vilabertran, a prop de Figueres, acabant amb visita a l’interior de la canònica de Santa Maria, dins del mateix nucli. L’abadia és un conjunt arquitectònic medieval de primer ordre, del segle XI.

Canònica de Santa Maria. Abadia, 4. Vilabertran | 972 508 787 | www.mhcat.net | 3 €.

Boca del riu Muga

Boca del riu Muga FOTO: Getty Images

6

Camí natural de la Muga

Si sou d’anar en BTT, aquesta opció és immillorable per fer-se una idea completa del paisatge de l’Alt Empordà. Aquesta ruta segueix el curs de la Muga, aigües amunt, des d’Empuriabrava fins a Sant Llorenç de la Muga. En total, són 40 quilòmetres que van del mar als Pirineus (417 metres de desnivell). Passa per llocs com Vilabertran, Peralada i el pantà de Boadella. Tot i que nosaltres recomanem fer-la en BTT, es pot fer en bicicleta, a peu o a cavall.

Alt Empordà Turisme. 972 514 431 | www.empordaturisme.com

Antiga capella a Santa Coloma de Fitor

Antiga capella a Santa Coloma de Fitor FOTO: Getty Images

7

A Santa Coloma de Fitor amb BTT

De les piscines de la Bisbal d’Empordà al paratge de Santa Coloma de Fitor (Forallac). És un recorregut de 13 quilòmetres, molt bonic per fer amb bicicleta, en una àrea de les Gavarres que en altres temps havia estat força habitada. La ruta està senyalitzada i és ideal per fer-se una idea d’aquest espai natural. Al costat de l’església romànica hi ha el centre d’interpretació del massís.

Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà. 972 642 310 | www.baixemporda-costabrava.org/ca/turisme