No busqueu més. A l’Alt Empordà trobareu un univers de meravelles paisatgístiques i monumentals a l’abast: exploreu-lo a la vostra manera i descobriu la biodiversitat dels seus parcs naturals i la riquesa del seu patrimoni cultural. Aquí trobareu una desena de propostes per gaudir-ne amb respecte i responsabilitat.
10 idees per gaudir del patrimoni natural i cultural de l’Alt Empordà
Parcs naturals, espais protegits, castells, monestirs i búnquers per enamorar-vos d'aquestes terres gironines

L'albada des del cap de Creus, un dels primers llocs on surt el sol a Catalunya
1
Parc Natural del Cap de Creus
Endinseu-vos en aquest territori protegit de gairebé catorze mil hectàrees, de les quals més de deu mil corresponen a la part terrestre i unes tres mil, a la marina. Des de Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Roses, Vilajuïga o la Selva de Mar, hi podreu accedir i gaudir-ne fent rutes a peu o altres activitats de turisme actiu o de natura. Prepareu-vos per descobrir-hi paisatges singulars, des de cims que s’enfilen als set-cents metres d’altitud fins a camins de ronda vora el mar plens de cales paradisíaques, penya-segats, boscos de sureres o roques amb formes capritxoses erosionades per la tramuntana. Algunes propostes impliquen anar caminant pel GR 11, des del Port de la Selva a Cadaqués, recórrer el cap de Norfeu, arribar al far del cap de Creus des de Cadaqués pel camí vell, fer una ruta circular en BTT per tot el Parc Natural, gaudir d’una ruta guiats per alguna de les empreses acreditades, fer una ruta en caiac o descobrir la riquesa submarina practicant el submarinisme.

La serra d’Albera, un dels millors miradors de l'Alt Empordà
2
Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís de l’Albera
Lluny del brogit d’altres zones de la Costa Brava, al sector més oriental dels Pirineus, la serra de l’Albera és un espai natural idíl·lic on podeu fer ecoturisme i turisme actiu als cims, a les faldes i als peus del puig Neulós, el puig dels Pastors, el pic de Sallafort o el puig dels Quatre Termes. Planteu-vos a l’Espolla, la Jonquera o Rabós i gaudiu d’alguna de les onze rutes senyalitzades al parc. Prepareu-vos per caminar entre fagedes, rouredes, suredes, monuments megalítics, cascades o castells de conte com el de Requesens. Potser fins i tot teniu sort i veieu una tortuga mediterrània, un dels animals que viuen al massís.

El massís Salines és la frontera natural entre Catalunya i França
3
Espai Natural Massís de les Salines
Haureu de plantar-vos a Maçanet de Cabrenys, Agullana o la Vajol i Albanyà per conèixer aquest espai natural ple de boscos de pi, faig o roure i meravellar-vos amb impressionants arbres monumentals com l’alzina de can Pujades, les alzines bessones del Mas Nebot, el roure de la font del Bac, el suro de la Roca del Bolet o el teix del Fau. La millor manera de descobrir tots els seus racons és practicant el senderisme. Existeixen nombroses rutes. Algunes coincideixen amb algun tram del GR 10 i el GR 11 i passen per punts d’interès com l’embassament de Darnius-Boadella, el riu de la Muga, el salt de la Caula, el castell de Cabrera, l’ermita i santuari de la Mare de Déu de les Salines o el refugi de les Salines, on es pot dormir.

Els aiguamolls de l'Empordà són una de les zones amb més biodiversitat del territori
4
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
És un plaer caminar entre les llacunes dels Aiguamolls de l’Empordà, als municipis de Castelló d’Empúries, l’Armentera, l’Escala, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Roses i Sant Pere Pescador. Entre joncs i canyissos, podreu gaudir del silenci mentre observeu aus aquàtiques o cigonyes. Des del Centre d’Informació del Cortalet surten diverses rutes que recorren els espais de la zona protegida. Algunes opcions són rodejar els estanys fins a arribar a la platja i passejar pel bosc de ribera o entre canyissars. Un dels itineraris estrella us portarà a rodejar la reserva natural, al voltant dels estanys del Cortalet, la Massona, la Llarga i d’en Túries. Està senyalitzat i disposa d’observatoris i panells indicatius on s’expliquen les aus i altres espècies d’animals que es poden veure —com bernats pescaires, polles blaves o ànecs collverd.

El castell de Montrgí, amb unes grans vistes
5
Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
L’Escala és el terme municipal de l’Alt Empordà que forma part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es tracta d’un paratge protegit, configurat per un espai costaner, amb penya-segats, cales i platges que s’endinsen en uns fons marins de gran valor ecològic, un massís muntanyós que s’alça entre les planes del Baix i l’Alt Empordà i els aiguamolls que forma el riu Ter quan desemboca a la badia de Pals. Des de l’Escala podeu recórrer alguns racons del parc en bicicleta a la vora del Fluvià o arran del litoral o fer rutes a peu pel camí de ronda o la zona de les Planasses, un petit turó al nord del massís del Montgrí.

Un dels búnquers de la Línia P de l'Alt Empordà
6
Els búnquers de la línia P
Sabíeu que a l’Alt Empordà es conserven nombrosos búnquers? Són fortificacions que formaven part de la Línia Pirineus —o Línia P—, un seguit de construccions que el Govern franquista va bastir amb l’objectiu de controlar un hipotètic atac per part de maquis, aliats o exiliats de la Guerra Civil. Sovint estaven situades en llocs estratègics i amb bones vistes, ja que servien per controlar el territori. Alguns dels búnquers més emblemàtics són els de Montperdut (Vilajuïga-Llançà), els de Mont-roig a Darnius, el del Castellar a Llançà, els de la punta de s’Arenella al Port de la Selva o el de les Tres Platgetes a Portbou. A Roses també podeu visitar els del Far (situats a tocar de la carretera del far de Roses, sota el castell de la Trinitat) i els de la punta Falconera.

El Monestir de Sant Pere de Rodes és una de les emblemes del romànic
7
Póquer de monestirs
Quatre dels monestirs més espectaculars de Catalunya es troben a l’Alt Empordà. Són els de Sant Quirze de Colera, Sant Pere de Rodes, la canònica de Santa Maria de Vilabertran i el de Sant Miquel de Fluvià. El primer s’amaga al bell mig de les muntanyes de l’Albera, en un paratge idíl·lic i sovint solitari. Es tracta d’un monestir benedictí d’orígens carolingis, del segle X, on podeu visitar-ne l’església, el claustre i restes de l’antiga muralla, amb una torre de defensa. El monestir de Sant Pere de Rodes és un dels edificis romànics més importants de Catalunya i està situat en un dels indrets amb millors vistes de tot l’Empordà. Se’n pot visitar l’església, la torre campanar, els dos claustres i les antigues dependències dels monjos. Per contemplar un dels exemples més ben conservats de l’arquitectura de les canòniques regulars medievals, cal anar a Vilabertran, a cinc quilòmetres de Figueres. Al conjunt de la canònica de Santa Maria podreu visitar-ne l’església, el claustre, les dependències de l’antic convent, la torre i el palau abacial. Per acabar, si us acosteu a Sant Miquel de Fluvià trobarareu un espectacular monestir fortificat. Amb orígens al segle XI, l'edifici ha anat adquirint reformes al llarg de la història. Les espitlleres i els merlets del campanar i el fossar que envolta el monestir són fruit de la reforma del segle XV i la porta goticorenaixentista actual, del segle XVI.

El Castell de Requesens, a la Jonquera
8
Terra de castells
No podeu deixar de visitar les cinc fortaleses estrella de la comarca —Cinc Claus, Mont-roig, Peralada, Requesens i Sant Ferran—, cadascuna amb les seves particularitats. Per visitar el castell de Cinc Claus haureu d’anar fins a l’Escala i dirigir-vos al nord-oest de la població, al veïnat de Cinc Claus. El castell conserva el portal i la torre quadrada de l’antiga muralla i va ser construït al segle XIV. Per veure el de Mont-roig us haureu de desviar cap al nord fins a Darnius per fer una ruta a peu fins a les restes d’aquesta fortalesa, assentada sobre una roca, enmig d’un paisatge boscós. El de Peralada us sorprendrà per les seves línies elegants; el de Requesens —situat al bell mig del massís de l’Albera—, pel seu estil fantasiós i l’espectacularitat de les seves vistes, i el de Sant Ferran —a Figueres—, per les seves dimensions i dependències, entre les quals hi ha una gran cisterna d’aigua subterrània que es pot visitar a bord d’una petita llanxa pneumàtica.

El centre històric fortificat de Sant Llorenç de la Muga
9
De poble en poble
Un dels encants de l’Alt Empordà són els seus nuclis històrics. D’origen medieval, són plens de petites joies arquitectòniques: cases de pedra, ermites romàniques, balcons plens de flors i carrers empedrats. Visiteu i meravelleu-vos fent un tomb per Peralada, un dels nuclis medievals emmurallats més ben conservats de Catalunya, o per Sant Llorenç de la Muga. Travesseu el pont medieval sobre el riu i, pas a pas, descobriu portals i carrers empedrats al voltant de l’església de Sant Llorenç, d’origen romànic. No oblideu petites joies com Sant Mori, una petita vila al sud de l’Alt Empordà, ideal si cerqueu calma, silenci i espais amb molta història com el castell de Sant Mori —renaixentista—, l’església romànica i les cases que els envolten, datades dels segles XVII i XVIII. Per acabar, no us oblideu de Castelló d’Empúries. Passegeu pel call jueu i visiteu l’església catedralícia de Santa Maria, que molta gent anomena ‘la catedral de l’Empordà’. En destaquen el campanar romànic, la portalada de pedra i la gran rosassa gòtica.

El Dolmen de la Devesa, a Palau-Saverdera
10
País de dòlmens
A tocar de Roses podeu fer un recorregut megalític pels voltants de la ciutat i veure alguns dels dòlmens i menhirs més impressionants de Catalunya. Un dels més emblemàtics és el de la Creu d’en Cobertella (3000-2700 aC), una tomba megalítica amb una gran galeria coberta per una llosa de quatre tones. No és, ni de bon tros, l’únic monument prehistòric de l’Alt Empordà. A la comarca en podreu veure uns quants, com el dolmen de Canadal —a la Jonquera—, els dòlmens de Palau-Saverdera, Espolla i Pau, i la Pedra dels Sacrificis, Pedra Oscil·lant o Roca dels Sacrificis —un espectacular monument megalític situat a Capmany.
www.itinerannia.net