10 coses que no sabies de Cadaqués

Descobrim les curiositats d'un dels pobles costaners més evocadors, encantadors i visitats de Catalunya

Autor:
Cecília Lorenzo
22 d'agost de 2023

El seu aïllament geogràfic ha estat clau per mantenir la imatge pintoresca i allunyada de la massificació d’altres poblacions de la costa. La carretera d’accés té disset quilòmetres, però sembla tenir-ne més per la quantitat de revolts. L’esforç paga la pena! Us espera un paradís mariner, allunyat físicament i metafòricament, del brogit d’altres zones de la Costa Brava, i amb un munt de sorpreses i indrets per conèixer.

Panoràmica de la badia de Cadaqués

Panoràmica de la badia de Cadaqués FOTO: Getty Images

1

Els primers a veure el sol

És el poble més oriental de la península Ibèrica; per tant, és el lloc on es pot veure el primer raig de sol del dia. Al dormitori de la casa que Salvador Dalí tenia a Portlligat, orientat a llevant, hi havia un vidre des d’on el pintor podia veure l’albada sense llevar-se. Durant uns anys va ser, literalment, el primer habitant de la Península a veure sortir el sol.

Paisatge costaner del cap de Creus

Paisatge costaner del cap de Creus FOTO: Getty Images

2

Cent per cent natural

El Parc Natural del Cap de Creus és l’àrea deshabitada més gran de la costa mediterrània d’Espanya. Està protegit des de 1998 i és un paradís per als amants de l’excursionisme. Des de Cadaqués surten un grapat d’itineraris per descobrir-ne tots els racons.

El far de cala Nans, al sud de Cadaqués

El far de cala Nans, al sud de Cadaqués FOTO: Getty Images

3

Salvem el far!

El far de cala Nans es troba al límit sud del port de Cadaqués. L’any 1974, a causa del seu mal estat i el seu abandonament, es pretenia enderrocar-lo per fer-hi una nova torre i situar-la a la zona dels Caials, a l’altra banda de la badia de Cadaqués, però els habitants de Cadaqués van aconseguir aturar el projecte i van salvar el far. Avui dia és l’únic far del litoral català sense accés rodat. Hi podeu arribar a peu per una pista de tres quilòmetres des del centre de Cadaqués. El seu senyal està format per quatre llampecs més un cada vint-i-cinc segons.

Detall d’una casa de Cadaqués

Detall d’una casa de Cadaqués FOTO: Getty Images

4

Font d’inspiració

Diuen que és el poble més pintat de Catalunya. I és que els seus carrers han estat, des de finals del segle XIX, un pol d’atracció d’artistes. Dalí va ser un dels que en va exportar la fama arreu , i després el van seguir Buñuel, Picasso o Duchamp. No costa gaire encomanar-se de l’esperit del Cadaqués bohemi. Visiteu les seves galeries d’art o el seu Museu d’Art, amb obres dels artistes que hi han passat. Des de la platja central, aneu en direcció sud per la Riba Pitxot (que rep el nom d’un d’aquests artistes, Antoni Pitxot), a la vora del mar fins a la Platja Port d’Alguer o Portdoguer, amb els arcs que fan de porxo d’algunes de les cases, un racó famós pel quadre del mateix nom pintat per Salvador Dalí el 1924.

Cala Guillola, al nord de Cadaqués

Cala Guillola, al nord de Cadaqués FOTO: Getty Images

5

Els secrets de cala Guillola

Cala Guillola, al nord de Cadaqués, és una petita i pintoresca platja de còdols i sorra, amb alguna barqueta varada, assolellada, refugiada del vent i amb un fons marí ideal per fer-hi ‘snorkel’, ja que està format per roques, sorra i algues. S’hi arriba o bé a peu des del camí vell del far del cap de Creus o en vehicle per la carretera de Cadaqués al far. Quan arribeu a l’encreuament de l’hípica Mas Duran i la urbanització S’Alqueria, just on s’acaba aquesta urbanització al carrer de ‘cap d’en Roig’, cal aparcar. Allà trobareu el sender que hi porta. També és un lloc ideal per fer-hi ‘snorkel’.

Els carrers de Cadaqués, amb el paviment amb forma d’espiga

Els carrers de Cadaqués, amb el paviment amb forma d’espiga FOTO: Getty Images

6

Del mar a la terra

És un plaer perdre’s pels carrerons del barri vell de Cadaqués. Si en comptes de mirar endavant, mireu a terra, quedareu ben sorpresos, especialment a la zona del carrer del Call. Aquest paviment en forma d’espiga es diu ‘rastrell’ i és l’antic terra de la vila. Per construir-lo es van extreure còdols de vora el mar i es van situar amb forma d’espiga, perquè absorbís la pluja i la gent no rellisqués.

Línia de la costa, entre Cadaqués i el cap de Creus

Línia de la costa, entre Cadaqués i el cap de Creus FOTO: Getty Images

7

El camí vell del cap de Creus

És una de les excursions clàssiques d’aquesta zona del cap de Creus. Uneix Cadaqués i el far del cap de Creus a través d’una drecera que ja comunicava els dos indrets abans de la construcció de la carretera. El camí passa per la cova de l’Infern, a uns quinze minuts del far. La cova està formada per un forat que penetra uns cent metres dins la muntanya. Les escales que pugen fins a la zona del far del cap de Creus són l’últim obstacle abans de finalitzar l’excursió. La ruta és de 8 quilòmetres, aproximadament, i es triga unes dues hores i mitja a fer-la.

Podeu apuntar-vos a les rutes programades, reservar-lo per passar-hi mig dia o una jornada sencera o llogar el vaixell per a una celebració privada

Podeu apuntar-vos a les rutes programades, reservar-lo per passar-hi mig dia o una jornada sencera o llogar el vaixell per a una celebració privada  FOTO: Wikimedia Commons

8

El 'Sant Isidre'

El 'Sant Isidre' és un preciós llaüt construït a Mallorca fa gairebé cent anys. Ara el trobareu amarrat a la badia de Cadaqués. El podreu fotografiar i també pujar-hi i gaudir d’una estona o un dia sencer de navegació per la badia i més enllà, fins al cap de Creus o altres indrets de la Costa Brava. La tripulació, amb en Lluís al capdavant, us acompanyarà en totes les vivències marineres que imagineu: una jornada pràctica per aprendre a navegar, un bany a alta mar o en una caleta d’aigües turqueses, una nit de música en viu amb servei de bar i pica-pica, sopar i allotjament a bord…

La badia de Portlligat, amb la casa de Dalí

La badia de Portlligat, amb la casa de Dalí FOTO: Getty Images

9

El refugi de Salvador Dalí

Quan Salvador Dalí va conèixer Gala, va partir peres amb la seva família de Figueres i es va traslladar a una caseta de la cala de pescadors de Portlligat, que es va convertir en el seu refugi quan no era als hotels de Nova York o París. Abans o després de visitar la casa, avui museïtzada, feu una passejada per la cala, amb barques de pescadors a la sorra, i el nucli, protegit des dels anys cinquanta. Al camí que surt des d’aquest punt en direcció a Cadaqués, hi ha l’ermita de Sant Baldiri, al costat del cementiri.

El nucli de Cadaqués, ple de racons pintorescos

El nucli de Cadaqués, ple de racons pintorescos FOTO: Getty Images

10

Pirates de Cadaqués

Al segle XVI el pirata Barba-rossa i el seu germà atemorien els habitants d’aquesta i d’altres viles de la Mediterrània. Encara resten vestigis dels diferents portals de la vila, que permetien tancar el poble quan calgués. L’empresa Rutes Cadaqués organitza visites guiades per descobrir aquesta i altres històries curioses, algunes especialment pensades per als més petits i petites de la casa.