A l’altra banda dels Pirineus, un cop travessada la frontera amb França des de Puigcerdà, trobareu un paradís de muntanyes i petites valls ple de sorpreses paisatgístiques i patrimonials. Són els tresors que amaga l’Alta Cerdanya, un territori que té molt per oferir als amants de la natura i el patrimoni.
Les 8 meravelles de l’Alta Cerdanya
Muntanyes, llacs, boscos, menhirs, banys termals i pobles amb encant us esperen a la Catalunya del Nord
Un cavall al llac de les Bulloses
1
Els llacs de les Boulloses
A l’ombra de la muntanya del Carlit, l’espai natural de les Bulloses és un paradís per als aficionats a les excursions i les caminades. Destaquen l’embassament de les Bulloses —situat a dos mil metres d’altitud—, els boscos i prats que l’envolten i la multitud de petits llacs que hi ha a la vora, que trobareu tant si aneu pels camins que pugen al Carlit com si us quedeu a la zona de la plana. Una resclosa va ser construïda a principis del segle XX i va formar l’embassament per tal de regular el flux d’aigua del riu Tet i abastir de l’electricitat necessària el Tren Groc, gràcies a una central hidroelèctrica. A l’estiu, la carretera que hi puja està tancada. Hi ha una zona d’estacionament al pla de Barrès, on hi ha autobusos que porten els excursionistes fins al llac. Un cop allà, teniu una pila de rutes de diferents durades i nivells de dificultat.
Panoràmica de l’Alta Cerdanya des d’Eina - Panoràmica de l'Alta Cerdanya des d'Eina
2
Eina, la vall de les flors
Des del poble d’Eina endinseu-vos en la vall que porta el mateix nom, famosa per les seves flors. A partir de la primavera, i fins a la tardor, nombroses espècies florals omplen de colors els camins de la muntanya: gencianes, narcisos, lliris, nomoblidis, nabius, ranuncles, tramussos, rododendres, roses… S’hi han comptat fins a cinc-centes espècies vegetals, moltes de les quals són endèmiques, rares i protegides. La vall és també reconeguda per la seixantena d’espècies de papallones que hi viuen. Agafeu cita a la casa de la vall d’Eina per fer alguna visita guiada o feu l’excursió per lliure fins al refugi de l’Orri o el pla de Beguda.
El menhir del Pla del Bosc, a Eina
3
La ruta megalítica d’Eina
També des d’Eina podeu animar-vos a fer aquesta ruta circular de poc més de cinc quilòmetres pels plans que envolten el poble per contemplar els diferents dòlmens i menhirs que hi ha a la zona. Sortiu d’Eina pel camí de Bolquera i aviat trobareu les restes poc recognoscibles d’un petit dolmen. Més endavant, a dalt d’un petit turó hi ha el dolmen de Pasquerets, aquest sí, ben conservat. Per un tram que manté l’antiga calçada romana, arribareu a un antic pont, datat del Neolític. I si feu unes passes més, ara de pujada, sereu al menhir del Pla del Bosc. Des d’aquí, el camí cap al poble no té pèrdua.
El tren groc al seu pas pel viaducte de Séjourné
4
El tren groc
El ‘Train Jaune’ (‘Tren Groc’) uneix les poblacions de la Tor de Querol amb Vilafranca de Conflent escalant fins a l’estació de Bolquera, situada a 1.593 metres d’altitud. Al llarg del seu periple, de 63 quilòmetres, travessa 19 túnels i dos ponts excepcionals, el viaducte de Séjourné i el pont suspès de Gisclard. A més de les seves estacions d’origen i destinació, s’atura a la Guingueta d’Ix, a Sallagosa, a Font-romeu, a Montlluís, a Fontpedrosa o a Oleta, unes localitats de muntanya amb una gran oferta de visites i excursions.
Les muralles de la ciutadella de Montlluís
5
El poble de Montlluís
En una estada a l’Alta Cerdanya no hi pot faltar una visita a Montlluís, un poble emmurallat amb molt d’encant, en el qual destaca una gran fortalesa, considerada una joia de l’arquitectura militar, construïda pel marquès de Vauban al segle XVII. Podeu descobrir-ne la història a través de les visites guiades a la ciutadella, però també podeu fer-ho lliurement. Altres espais interessants són l’església, el passeig dels Ocells —al voltant de les muralles—, la porta de França o el forn solar, un gran forn que funciona amb energia solar, construït després de la Segona Guerra Mundial.
El Museu de la Cerdanya, situat en una granja del segle XVIII a Santa Llocaia
6
El Museu de la Cerdanya a Santa Llocaia
Val la pena dedicar unes hores a visitar aquest petit, senzill i encantador museu situat al llogaret de Santa Llocaia, a prop de la localitat d’Err. El museu està instal·lat en una granja del segle XVIII. En el seu interior contemplareu les diferents exposicions sobre la vida i els oficis antics de la zona: els ramaders, els pagesos, el taller de cantimplores artesanals… A l’exterior hi ha un espai especialment pensat per al descobriment de les plantes i les varietats antigues i locals: un hort ric en biodiversitat que guarda la saviesa de la gent local en matèria de jardineria, cuina o medicina natural. El museu obre tot l’any i durant l’estiu ofereix tallers i animacions culturals, especialment per als infants.
Piscines exteriors dels banys de Dorres amb impressionants vistes a les muntanyes nevades
7
Els banys de Llo, Dorres i Sant Tomàs
És hora de relaxar-se. Al cor de les muntanyes dels Pirineus, envoltats de vegetació, trobareu alguns indrets idíl·lics on podreu gaudir de les aigües termals i els banys sulfurosos. Els Banys de Dorres estan construïts a l’aire lliure i permeten banyar-se en aigües calentes (a 38 ºC) enmig dels arbres i envoltats de muntanyes. Als Banys de Llo també tenen algunes piscines termals a l’aire lliure, a més de sauna, hammam, jacuzzi o tractaments de balneoteràpia. Per acabar, als Banys de Sant Tomàs, al poble de Font Pedrona, hi trobareu tres piscines naturals a l’aire lliure, l’aigua de les quals prové d’una font que raja a 500 litres per minut. L’aigua surt a 58 ºC. www.pyrenees.cerdagne.com
Un dels trams de la ruta de les gorges de Carançà
8
Les gorgues del Carançà
Una ruta de muntanya ben entretinguda i no apta per a persones amb vertigen. Es tracta d’un itinerari que comença al poble de Toès i Entrevalls i que transcorre per un camí excavat a la roca sobre el congost que forma el riu Carançà. Tot i que hi ha zones de caminada tranquil·la a la vora del riu, a més de passar pel tram de camí penjat, també haureu de superar trams amb passarel·les, escales o ponts. L’excursió circular sencera recorre sis quilòmetres i mig.