Una volta pel llegendari estany de Banyoles

Amb forma de vuit gegantí, l’estany de Banyoles és el principal signe d’identitat del municipi. Una passejada pel seu voltant permet conèixer el patrimoni natural i cultural d’aquest territori, molt sovint explicat a través de mites relacionats amb l’aigua

Les emblemàtiques pesqueres de l’estany de Banyoles es van construir originàriament per practicar-hi la pesca
Les emblemàtiques pesqueres de l’estany de Banyoles es van construir originàriament per practicar-hi la pesca FOTO: Òscar Rodbag
31 de maig de 2024
Guardar a favorits

Són moltes les llegendes que, al llarg del temps, s’han anat transmetent de generació en generació sobre l’estany de Banyoles. Fer la volta a aquest espai natural és una bona manera de descobrir la seva història i el seu patrimoni, i potser desxifrar què hi ha de cert i què no en aquestes curioses històries.

El passeig comença a la Pesquera d’en Lero, actualment seu de l’oficina de turisme del municipi. Data del 1886 i, anteriorment, havia servit com a embarcador per a barques de passeig i de botiga de records, entre altres usos. Des d’allà, es pot admirar la immensitat de l’estany banyolí, el més gran de Catalunya. Si avancem cap a Porqueres, la visita ens porta fins a l’església romànica de Santa Maria, que destaca pels elements decoratius, com ara els arcs interiors i la porta, d’arc de mig punt i amb un fris de medallons figuratius. De fet, Banyoles també té força edificis religiosos per visitar. És el cas del monestir de Sant Esteve o de les restes del convent de Sant Martirià.

La ruta per l’estany segueix fins a Can Morgat, un mas enfilat dalt d’un turó envoltat d’alzines, que recorda una de les llegendes de formació de l’estany de Banyoles. Per tornar al punt de partida de la passejada, cal seguir fins a la Draga, un parc situat al costat de l’estany on es troba el Parc Neolític de la Draga. Es tracta d’un dels assentaments d’agricultors i ramaders més antics del nord-est de la península Ibèrica i un dels primers poblats neolítics lacustres d’Europa. S’hi poden visitar reproduccions d’antigues cabanes que, acompanyades de diferents activitats per a tots els públics, permeten descobrir com era la vida a la zona durant l’etapa dels neolítics.

Per complementar la volta a l’estany, també es poden visitar espais destacats que es troben a Banyoles, com ara la Llotja del Tint, la Pia Almoina i la muralla de la vila, entre d’altres. I aprofitant la passejada fins a Porqueres, la visita també es pot allargar —en aquest cas, cal agafar el cotxe— fins a l’Estudi Taller Carles Fontserè, el destacat cartellista, il·lustrador, pintor, escriptor i fotògraf. Situada a Can Montguix, la casa mostra alguns dels quadres de l’artista, objectes personals, llibres i fotografies que permeten conèixer l’univers creatiu de Fontserè, que es va instal·lar a Porqueres a principis dels anys setanta, en tornar del seu exili en diferents països.



GUIA PRÀCTICA

1) Pesquera d’en Lero

Oficina de Turisme. Pg. Darder. Banyoles
972 58 34 70
turisme.banyoles.cat

2) Església de Santa Maria de Porqueres
Ctra. de la Circumval·lació de l’Estany de Banyoles GIV-548
turisme.banyoles.cat

3) Parc Neolític de la Draga
Al costat de l’estany de Banyoles (zona nord)
972 57 00 50
museusdebanyoles.cat

4) Estudi Taller Carles Fontserè
Can Tista-Montguix. Disseminat 1-12. Porqueres
972 57 36 12
patrimoni.gencat.cat/ca/monuments

Més informació:Agència Catalana del Patrimoni Cultural