Als peus de la serra de Queralt, en un entorn envejable, envoltada de muntanyes, trobem la singular ciutat de Berga, la porta dels Pirineus. Comencem la nostra escapada al barri antic de la ciutat, per endinsar-nos a la plaça medieval de Sant Pere, un indret que ha estat el marc dels esdeveniments polítics i socials més importants de Berga. Els dies de Corpus aquesta plaça es converteix en l’escenari principal de la festa de la Patum, una celebració reconeguda Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i que aquest 2025 tindrà lloc del 18 al 22 de juny. És la festivitat més important de la ciutat, amb més de 600 anys d’història, en què conflueixen moments de misteri, de goig i d’alegria.

Aprofitem el nostre viatge a Berga per explorar tot el que ens ofereix el seu fantàstic entorn. Una visita imprescindible és el santuari de Queralt, ubicat al capdamunt de la serra de Queralt, a 1.200 metres d’altitud. Es tracta d’un mirador privilegiat des d’on es té una visió espectacular de la Catalunya central, des dels cims del Ripollès fins a les planes del Solsonès, emmarcat per les Guilleries, el Montseny, la Mola i Montserrat. Per aquest motiu se l’anomena també el balcó de Catalunya. Per arribar al santuari des de l’aparcament es pot pujar pels 168 esglaons de les escales o bé per l’ascensor inclinat de Queralt.

Als voltants de Berga trobem també els municipis d’Avià i Cercs, dues localitats ideals per conèixer el passat romànic del Berguedà, el corrent arquitectònic i pictòric més estès a Catalunya. A Avià es pot visitar l’església romànica de Santa Maria d’Avià, construïda a mitjan segle XII, i a Cercs, l’església de Sant Quirze de Pedret, un dels conjunts monumentals més importants del Berguedà i de Catalunya. Les pintures murals, que es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i al Museu Nacional d’Art de Catalunya, constitueixen fantàstics exemples de la pintura preromànica de l’Europa occidental. Abans d’acabar la nostra escapada, també podem fer una visita al Museu de les Mines de Cercs. Es tracta d’un espai que està dedicat de forma monogràfica al carbó i que suposa un apassionant viatge al cor de la Terra. Allà, descobrirem els processos d’extracció del carbó durant els 150 anys d’activitat que va tenir la mina, així com la vida quotidiana dels miners.
Guia pràctica
Santuari de Queralt
BV-4242, 10. Berga
93 822 23 80 / santuaridequeralt.cat
Obre de dilluns a divendres de 8h a 20 h. L’últim diumenge de mes a les 11 h se celebra una missa al santuari.
Santa Maria d’Avià
Camí de Santa Maria, 47. Avià
93 823 01 78 / avia.cat
Per visitar el recinte, heu de recollir la clau a la casa Santamaria (al costat de l’església).
Sant Quirze de Pedret
Camí de Pedret, s/n. Cercs
664 56 75 81 / civitascultura.org
Preu: 3€
L’empresa Civitas Cultura hi ofereix visites concertades durant tot l’any.
Museu de les Mines de Cercs
Pl. de Sant Romà, s/n. Cercs.
93 824 81 87 / mmcercs.cat
Preu: 11€
Cal adquirir l'entrada com a mínim dues hores abans del tancament.
Més informació: Agència Catalana del Patrimoni Cultural