Josep Maria Subirachs, escultor emblemàtic -i pioner- de l’avantguarda catalana de la segona meitat del segle XX, inicià la seva aportació en el camp de l’escultura pública entre el 1957 i el 1960. La seva obra Forma 212 (1957), al passeig de la Vall d’Hebron, va ser la primera escultura abstracta emplaçada en un carrer de Barcelona. L’any següent es col·locava a la façana de la Facultat de Dret de la UB el relleu Les Taules de la Llei -realitzat en col·laboració amb el ceramista Antoni Cumella-, i el 1960 provocà polèmica amb una altra peça abstracta situada al barri de la Barceloneta: Evocació marinera.
Posteriorment, sense abandonar l’expressió plàstica abstracta, Subirachs incorporà elements figuratius, com és el cas del submarí del Monument a Narcís Monturiol (1963), de formigó i coure, a la cruïlla Diagonal/Provença/ Girona, o el relleu en negatiu La mesura de l’espai-temps (1967), en blocs cúbics superposats formant un nu femení, a la Via Augusta/Marià Cubí. També és obra de Subirachs el fris de formigó amb referències a la història de la ciutat que enllaça l’edifici antic de l’Ajuntament de Barcelona amb l’edifici Novíssim de la plaça de Sant Miquel, i la façana de l’edifici del desaparegut diari Tele/eXprés (1966), al carrer d’Aragó, 390. Per la seva ubicació emblemàtica, cal destacar la Porta de Sant Jordi (1975), que comunica el Palau del Lloctinent amb el Saló del Tinell, i el Monument al president Francesc Macià (1991), a la plaça de Catalunya.
L’any 1986 Subirachs va rebre l’encàrrec de realitzar els grups escultòrics de la façana de la Passió de la basílica de la Sagrada Família, una obra de proporcions extraordinàries que l’ocupà durant vint anys. Compongué un gran retaule integrat per figures i alts relleus tallats en pedra i quatre portes de bronze que combinen elements representatius i simbòlics, a través dels quals aconseguí transmetre amb eloqüent expressivitat el tema de la Passió de Crist.

Al barri del Poblenou hi ha l’Espai Subirachs, que posa a l’abast del públic una part del llegat del polifacètic artista. A través de més d’un centenar d’obres, representatives de les diferents etapes de la seva trajectòria, es pot descobrir un artista que, a més d’escultor, també va ser prolífic creador de dibuixos, pintures, gravats, litografies, cartells, joies, medalles, tapissos i escenografies.

Guia pràctica
Escultura ‘Forma 212’
Entrada del Recinte Mundet. Pg. de la Vall d’Hebron. Barcelona
Relleu ‘Les Taules de la Llei’
Facultat de Dret de la UB. Av. Diagonal, 684. Barcelona
Escultura ‘Evocació marinera’
Pg. Joan de Borbó. Barcelona
Monument a Narcís Monturiol
Av. Diagonal/ Provença. Barcelona
Escultura ‘La mesura de l’espai-temps’
Marià Cubí, 1. Barcelona
Façana del desaparegut diari ‘Tele/eXprés’
Aragó, 390. Barcelona
Porta de Sant Jordi
Palau del Lloctinent. Comtes, 2. Barcelona
Monument al president Francesc Macià
Pl. de Catalunya. Barcelona
Sagrada Família
Mallorca, 401. Barcelona
93 208 04 14 / sagradafamilia.org
Preu de l’entrada individual, a partir de 26€
Es fan visites guiades i visites per a grups.
Espai Subirachs
Batista, 6. Barcelona
93 541 52 77 / subirachs.cat
Només es pot visitar amb cita prèvia
Més informació: Agència Catalana del Patrimoni Cultural