Art, monuments i tranquil·litat rural

L’art contemporani i el patrimoni monumental es fusionen en aquesta escapada sorprenent per tres municipis de l'Urgell i la Noguera: Agramunt, Penelles i Tornabous

Façanes i parets durant el Gargar a Penelles
Façanes i parets durant el Gargar a Penelles
23 de març de 2023

Agramunt és un municipi famós pels torrons que s’hi elaboren, una bona excusa per anar-hi, i visitar-hi el Museu del Torró i la Xocolata, però encara n’hi ha moltes més. Comencem per l’Espai Guinovart, un centre d’art contemporani fundat pel mateix Josep Guinovart l’any 1994, on s’exposa la seva obra. 

Podem amarar-nos de més creació contemporània a Lo Pardal Fundació Guillem Viladot, on es poden admirar poemes visuals i objectes poètics de l’escriptor. L’obra de Viladot es pot conèixer també a l’aire lliure, al parc de la Riella, amb un itinerari marcat que recorre l’univers poetico - plàstic i el ric món fantàstic de Viladot. Un univers que s’està reivindicant amb la commemoració del centenari del seu naixement, i pel qual s’ha creat l’exposició itinerant Guillem Viladot i els creadors de Ponent. 

No podem marxar d’Agramunt sense visitar l’església de Santa Maria, d’origen romànic i amb un campanar gòtic, i lo Pilar d’Almenara, una torre de defensa emblemàtica, construïda als segles XI i XII per vigilar les incursions sarraïnes. La panoràmica de la plana d’Urgell que s’hi albira des del capdamunt val molt la pena. 

D’Agramunt, anem a Penelles per continuar gaudint d’art contemporani. En aquesta vila, els artistes pinten parets, murs i façanes durant tres dies en el Gargar Festival de Murals i Art Rural, i les obres resultants es poden visitar al llarg de l’any. 

De Penelles, anirem al Tarròs, al terme de Tornabous. És on nasqué Lluís Companys, i és on hi ha el centre d’interpretació que aprofundeix en la figura i l’obra política del president de la Generalitat. L’exposició té una museografia interactiva que acosta aquest polític als visitants a través de materials que habitualment es troben en els arxius.

Tancarem el cercle a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol, que podria correspondre, segons algunes hipòtesis, a la mítica ciutat d’Atanagrum, antiga capital de la tribu dels ilergets destruïda per Escipió durant la Segona Guerra Púnica, segons les cròniques de Polibi i Tit Livi. Una història sorprenent.


GUIA PRÀCTICA 
1) Museu del Torró i la Xocolata

Ctra. de Tàrrega, 1. Agramunt | 973 39 06 07
vicens.com/cat

2) Espai Guinovart
Pl. del Mercat, s/n. Agramunt | 973 39 09 04
espaiguinovart.cat

3) Lo Pardal Fundació Guillem Viladot
Pl. del Pare Gras. Agramunt | 973 39 07 18
www.lopardal.com

4) Parc de la Riella
Pl. del Pou, s/n. Agramunt | 973 39 10 89
parcderiella.cat

5) Església de Santa Maria
La visita guiada Endinsa’t a Agramunt inclou la portalada i l’interior de Santa Maria | 973 39 10 89 (Oficina de Turisme). Cal concertar-la abans.
www.agramunt.cat

6) Lo Pilar d’Almenara
S’hi pot arribar amb cotxe gairebé fins a la torre, en direcció al coll de la Serra. 

7) Oficina de Turisme de Penelles
Carme, 2 | 621 26 61 67
www.penelles.cat
S’hi pot adquirir per 1€ el mapa amb l’itinerari que recorre les pintures murals.

8) Espai Lluís Companys (Centre d’Interpretació)
C-53, s/n. El Tarròs (Tornabous) | 973 57 02 33
espaicompanys.cat

9) Ciutat ibèrica del Molí d’Espígol
Camí de Santa Maria, km 1. Tornabous | 93 316 27 40
patrimoni.gencat.cat
Forma part de la Ruta dels Ibers. 

Més informació: Agència Catalana del Patrimoni Cultural 

Com arribar-hi: 

 

  • Amb autobús: Alsa uneix Barcelona amb Agramunt ( 902 42 00 42/ www.alsa.es).
  • Amb tren : Cervera i Tàrrega són les estacions més pròximes ( 900 41 00 41/ rodalies.gencat.cat).
  • Amb cotxe: Anirem a Agramunt per la C-14, que podem agafar a Reus, Alcover, Montblanc o Tàrrega (on arribem per l’A2). Des de Cervera o Balaguer, també podem agafar la C-352.